Termékkereső

Kérdezze szakembereinket!

Hírek // Súlyos életvitel

Súlyos életvitel

Az Amerikai Egyesült Államokban több mint 300 millió ember táplálásáért folyik a verseny. Az éttermek, gyorséttermek, büfék már nem etetnek, hanem megtömnek. A méretek a big, extra, szuper extra nagyságot követik. A felfokozott tempót az sem fékezi, hogy az ott élők többsége már nem fér be a repülőgépülésbe vagy éttermi székbe.

írta: Tóth Kata

Egy adag ennivaló, nálunk a négyszemélyes tálnak felel meg. Étkezéseik alkalmával 2200 - 2400 kalóriát visznek be a szervezetükbe. Ez egy alig mozgó 75 kg-os embernél, a napi szükségletet fedezi. Az átlag amerikai ennek a mennyiségnek akár az ötszörösét is megeszi. A helyzet a szupermarketekben sem jobb. Ott is minél nagyobb vásárlási kedvre ösztönzik a fogyasztókat. Vegyük példának a reggelihez szükséges zsömlét. Egy darab ára 30 cent, míg öt darab 1 dollárba kerül. (1 dollár= 100 cent). Nem nehéz kitalálni, hogy a zsömlék ötösével fogynak.

A legtöbb ember azt sem tudja, mit vesz a szájába. Az összetevők kavalkádjában szinte képtelenség eligazodni. A rövidítések többsége a különböző színezőanyagokra, tartósítószerekre, ízfokozókra, állományjavítókra utal. A bevitt ételeknek többnyire magas a zsír, illetve kalória tartalma, ellenben kevés a tápértéke. Továbbá a húsfélék növesztő hormonnal kezelt állatokból készülnek, a zöldségekkel, gyümölcsökkel szintén ez a helyzet. Így aztán nem csoda, hogy az amerikai felnőttek kétharmada túlsúlyos, vagy elhízott, azaz körülbelül 200 millió embert érintő problémáról van szó. Na és mi van akkor, ha kiakad a mérleg? Majd bevesznek egy pirulát. Igen, hisz évente több mint 35 milliárd dollárt költenek különböző súlycsökkentő szerekre és ezzel összefüggő szolgáltatásokra. Bolygónk legkövérebb emberei egyben a leglustábbak is.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) 2006-ban erre vonatkozóan készített egy felmérést. A kérdés így szólt: „ Ön, végzett-e valamilyen fizikai aktivitást az elmúlt hónapban?” A megkérdezett amerikaiak több mint 22%-a erre azt válaszolta, hogy nem. A felgyorsult világ lelassult emberei, vonzzák a betegséget. A túlsúly a 2-es típusú cukorbetegséghez, szívbetegséghez, az infarktushoz és bizonyosfajta rákos megbetegedésekhez vezethet. Így: - 64 millióan küzdenek szív és érrendszeri problémákkal (ez 38,5 %-a az összes halálozásnak) - 50 millióan magas vérnyomással - 11 millióan 2-es típusú cukorbetegséggel - 37 millióan magas koleszterin szinttel. A világ egyik leggazdagabb országa a 11. helyről a 4. helyre csúszott vissza azon a listán, mely a várható élettartalmat jelzi.

Az elhízás ellen legutóbb Mike Huckabbe republikánus politikus emelte fel szavát. Az elmúlt években 50 kilótól megszabadult Huckabbe szerint az amerikaiak többsége hamarosan arra sem lesz képes, hogy munkába járjon. Hangsúlyozta, feltehetően megjelenik az első olyan generáció, mely rövidebb ideig él majd, mint szüleik. Mindezek hangzatos, jól csengő szavak a politikus szájából, vagy súlyos problémák? Nos, Amerikában körülbelül 25 millió gyerek elhízott vagy túlsúlyos. Az utóbbi időben 40%-al nőtt a cukorbeteg gyerekek száma. Ez az állapotuk akár 17 évvel megrövidítheti életkorukat. Az amerikaiak mindezek ellenére egyre elnézőbbek egymással szemben. A nemzet lehangoló állapotán csak széleskörű összefogással lehet segíteni. Erre tesz most kísérletet a Trust for Americas Health (Szövetség Amerika Egészségéért) szervezet, mely minden idők legkövérebb Államszövetségének minősítette Amerikát. Remélhetőleg mázsás terheik alatt nem roppannak majd össze.