Termékkereső

Kérdezze szakembereinket!

Egészséges receptek // Szalagos farsangi fánk

Szalagos farsangi fánk

„ A farsangi fánk legyen könnyű, miként a hab, és omlós, hogy szinte elolvadjon az ember szájában. A színe pedig legyen aranysárga. A derekán szabályos körben fehér cingulus vonuljon végig. És forrón tálalják elénk…” – írja a magyar gasztronómia avatott ismerője, az Ínyesmester.

írta: Halmos Monika

Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 3,5 dkg élesztő, 3,5 dl langyos tej, 4 evőkanál kristálycukor, 0,5 dl rum, 4 tojássárgája, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja, 7 dkg vaj, a szaggatáshoz és a sütéshez: olaj, a tetejére: 2-3 evőkanál porcukor, a tálaláshoz: 30 dkg sárgabarackíz, 0,3 dl barackpálinka

A lisztet szitáld át, az élesztőt morzsold a meglangyosított tejbe, amelybe előzőleg egy evőkanálnyi tejet és cukrot kevertél. Add a liszthez a rumot, a cukrot, a tojássárgákat, a kovászt, ízesítsd csipetnyi sóval, reszelt citromhéjjal. Fakanállal keverve az olvasztott vajat is gondosan dolgozd bele. Letakarva, langyos helyen keleszd a duplájára, majd borítsd beolajozott deszkára. Nyújtsd másfél cm vastagra, és egy kb. 8 cm átmérőjű, olajba mártott fánkszaggatóval szúrd ki. A fánkokat további 30 percen át keleszd, majd a közepükön az egyik oldalán nyomd be, és helyezd forró olajba. Fedd le, és közepes lángon kb. másfél percig süsd. Ezután fordítsd meg, és ugyanennyi ideig, immár fedő nélkül, süsd tovább. A kész fánkokat szedd szalvétára, majd azon melegében, porcukorral meghintve, pálinkával ízesített lekvárral tálald.

Tipp: A fánkok benyomott fele kerüljön először alulra! Egyszerre 2-3 fánknál többet ne tegyél az olajba, hogy legyen elég helyük terjeszkedni! Villával sose szúrj a fánkba!