Termékkereső

Kérdezze szakembereinket!

Egészséges receptek // Csöröge

Csöröge

…vagy más néven forgácsfánk, amelynek elkészítésével bárki megpróbálkozhat, hiszen elrontani sem lehet – legfeljebb a forró olajban négerbarnára égetni. S hogy csörög-e a csöröge, majd meglátjuk!

írta: Halmos Monika

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 6 tojássárgája, csipetnyi só, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál rum, ( esetleg 1 evőkanál tejföl), a sütéshez: olaj, a tálaláshoz: porcukor, lekvár

A lisztből, a tojássárgákból, csipetnyi sóval, cukorral és a rummal gyúrj rétestészta keménységű tésztát. Ha szükséges, még kevés lisztet, vagy egy evőkanálnyi tejfölt adj hozzá. A jól kidolgozott tésztát letakarva fél órán át pihentesd. Azután lisztezett deszkán nyújtsd késfok vastagságúra és derelyemetszővel vágd féltenyérnyi rombuszokra. A kis tésztadarabokat középen háromszor hasítsd be és a tészta egyik végét a középső nyíláson húzd át. (Készítheted úgy is, hogy kétujjnyi széles és kb. 15 cm hosszú csíkokra felvágott tésztából laza csomót kötsz rá). Az elkészült fánktésztákat bő, forró olajban süsd aranysárgára. Szalvétára téve csöpögtesd le, majd porcukorral meghintve, finom házi lekvár társaságában kínáld.