Termékkereső

Kérdezze szakembereinket!

Hírek // Made in China

Made in China

Döbbenten nézem a szomszédom garázsában található kék nylont, mely telis-tele elhasznált pici, kínai rádiókkal. Gyula bácsi nevetve meséli, kb. ötszáz forintért vette darabját a piacon. Háromhavonta elromlik igaz, de az alkatrészek majd jók lesznek valamire… Sokan gondolkodnak a világban úgy, mint Gyula bácsi. A kínai piac nyúlós pólói, zárlatos izzói pedig behálóznak bennünket.

írta: Tóth Kata

A probléma az, hogy Kína árcsökkentésre való törekvése minőségromláshoz vezet, mely az élelmiszereket is érinti. Olyannyira, hogy az utóbbi időben több száz különböző termékben az egészségre veszélyes, ipari vegyi anyagok nyomára bukkantak. Többek között cukorkákban, uborkakonzervekben, sós kekszben, tengerihal-készítményekben, üdítőkben az ellenőrző hatóságok formaldehidet, nem engedélyezett színezőanyagokat, illetve ipari viaszt találtak

Kronológiai áttekintés a BBC segítségével:

2007. május:

Mérgező kínai fogkrémek kerültek Amerikába, a termékeknek halálos áldozatuk is volt, Panamában 51-en veszítették életüket, mert dietilén-glykolt tartalmazott a Kínában gyártott szer.

2007. március:

Számos kínai exportárut fordítottak vissza az amerikai ellenőrök, köztük melanin nevű vegyszerrel szennyezett állateledelt, ami kutyák, macskák pusztulását váltotta ki, szennyezett halat, meg nem engedett színezékű üdítőitalt.

2006. november:

Farmerek festékkel tápláltak kacsákat annak érdekében, hogy tojásaik frissebbnek tűnjenek, de emiatt rákkeltő anyagokat tartalmaztak, így 5000 kacsát leöltek.

2006. augusztus:

Közel 40 embernél agyhártyagyulladást diagnosztizálnak Pekingben, miután nem megfelelően főzött csigákat ettek egy étteremben.

A STOP táblát már nem csak Amerika emeli fel. Egyre több külföldi vásárlónak rendült meg a bizalma a kínai élelmiszerbiztonsági problémák miatt. Az észak- és dél-amerikaiakon kívül az ázsiai határokon is visszafordítják a kínai kamionokat. A Japán által importált kínai zöldségek forgalma júniusig húsz százalékkal esett vissza a tavalyi átlaghoz képest, mivel egyre nő az aggodalom a növényvédőszer-maradványok és az élelmiszerek biztonsága miatt. Amerikai ellenőrök egyebek mellett mérgező ördöghalat, angolnát, illetve meg nem engedett színezéket tartalmazó üdítőket is visszafordítottak.

Kína egyre nyugtalanabb, amiért a nemzetközi fogyasztók megkérdőjelezik termékeik biztonságosságát. A kínai élelmiszer-egészségügyi és gyógyszer-engedélyezési hatóság ugyan elismerte, hogy az élelmiszer-biztonság egyáltalán nem kielégítő az országban, mégis túlzásnak találja azt a hadjáratot, melyet elsősorban Amerika indított exportjuk ellen. A kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője Vang Csij Pej szerint a média azt sugallja, hogy minden kínai termék rossz, ez pedig helytelen.

Egyes elemzők szerint megtorló intézkedésként a kínai hatóságok behozatali tilalommal sújtottak egyes amerikai sertéshús importőröket, mert úgymond a hús egy Amerikában engedélyezett, de Kínában tiltott növekedési hormont tartalmaz. A disznóhús, az így keletkezett hiány miatt Kínában egy hónap alatt 12 százalékkal drágult. Egy ügyeskedő kínai étteremtulajdonosnak persze erre is van receptje:

Kínai pacce

Hozzávalók: kartonpapír, 40% disznózsír, néhány vegyszer, aroma Elkészítés: A kartonpapírt vízben áztatva megpuhítjuk, majd nátronlúggal (nátrium-hidroxid, NaOH) fehérítjük. A maró hatás következtében a kartonpapír szerkezete átalakul és könnyen péppé aprítható. A masszához 40 százalékban disznózsírt keverünk, a disznóhús ízét aroma hozzáadásával pótoljuk. Az így kapott tölteléket végül tésztába töltjük. A gombócokat melegen tálaljuk. Egészségükre.

Egy pekingi étteremben a helyi televízió rejtett kamerával rögzítette az emberre is veszélyes vegyszerekkel készített disznóhús utánzatot. A tulajdonos a kartonpapír töltelékkel napi ezer jüant azaz mintegy 24 ezer forintot takarított meg. Dick Durbin, amerikai szenátor a kínai termékek fokozottabb ellenőrzését követeli. Beszédes, hogy egy hét alatt közel 18 millió Kínában gyártott játékot hívtak vissza, mert magas ólomtartalma miatt veszélyt jelentett a gyerekekre. A BBC jelentése szerint a washingtoni kínai nagykövetség kereskedelmi ügyekkel foglalkozó diplomatája elégedetlenségének adott hangot, amiért Washington a diplomáciai egyeztetés helyett, azonnal nyilvánosságra hozta az ólomtartalmú festékkel szennyezett játékok ügyét.

Az eset után Pekingben bejelentették, hogy kereskedelmi delegációt indítanak Washingtonba a termékbiztonságról szóló tárgyalásokra. Hogy a megbeszélés hová vezet - talán az ősz végére kiderül. Az már mindenesetre most látszik, hogy a felek másképp tekintenek a problémára. Remélhetőleg a vitapartnerek vérmérséklete nem éri el azt a szintet, mint az az Új-Zélandon talált mérgező kínai gyerekpizsama, mely a kilencszázszorosát tartalmazza a megengedett formaldehid értéknek.