Termékkereső

Kérdezze szakembereinket!

Hírek // Halálos vakság

Halálos vakság

Nemrég kivégezték a kínai étel- és gyógyszer-adminisztrációs hivatal korábbi fejét, Zheng Xiaoyu-t. Az eset május végén bejárta az egész világsajtót, nem is csoda: egy halálos ítéletre mindenki felkapja a fejét. De miért kapta a legsúlyosabb ítéletet?

írta: Tóth Kata

A hírek szerint a hivatalnok 850 ezer dollárnyi kenőpénzek fejében szemet hunyt a piacra kerülő termékek egészségre káros hatása felett. Amikor a pénzt eltette, nem látta, hogy az általa jóváhagyott silány minőségű vagy hamis szerek fogyasztása miatt több tucat ember hal majd meg Kínában. Nem látott mást, csak a meggazdagodás lehetőségét.

Nem nyitotta fel szemét az sem, hogy 2004-ben Anhuj tartományban 13 csecsemő azért vesztette életét, mert hasznos beltartalom nélküli, üres tápszert kapott. A felháborodást és elhatárolódást mutatja, hogy Zhenget a nyomozás megindításakor még a Kínai Kommunista Párt is kizárta soraiból. A büntetés foka úgyszólván mérsékelt. Nem látta előre, hogy a kapzsik világában nincs egyedül. Miközben ügyét vizsgálták, a Középső Birodalomban tovább burjánzott a korrupció.

Az országon belül fogyasztásra szánt élelmiszerek húsz százaléka nem érte el a minőségi kritériumokat. Ezen kívül mérgező fogkrémet, állateledelt exportáltak. Panamában 51-en veszítették életüket egy rutin fogmosás után, mert pasztájuk dietilén-glykolt, azaz fagyállót tartalmazott. Az Egyesült Államok diszkontjaiban is találtak ilyen fogkrémeket, de ott még időben leszedték a polcokról. Szintén Amerikában több kutya és macska pusztult el kínai takarmánytól. Amerika erre felemelte hangját, mert több mint száz márkát érintett a botrány. A külkereskedelemből addig jól megélő népgazdaság megingott. Már nemcsak Zheng Xiaoyu - akiről egy patkányméreg márkáját kívánták hírhedtté tenni - neve került veszélybe, hanem az ország imázsa. Zheng itt talán már kezdte belátni, hogy fontos dolog a becsület. A rovarirtók dobozára végül nem kerülhetett fel a neve, a volt hivatalnoknak jogában állt megvédenie azt. Peking azonban bizonyítani akart. Mivel olimpiát rendez, nem szerencsés, ha a világ többi részén is ferde szemmel követik a botrányos eseményeket. Már jó előre biztosított mindenkit arról, hogy a világrendezvényen egy sportoló sem fog az élelmiszerektől pozitív vizsgálati anyagot produkálni.

Zheng Xiaoyu kivégzésével Kína azt igyekszik igazolni, hogy komolyan gondolják az ételekkel és gyógyszerekkel kapcsolatos minőségi problémák megoldását. Zhenget ekkor már bizonyára nem érdekelte a vagyona. Az ítélet ellen fellebbezhetett. Mire azonban a szeme kinyílhatott volna – becsukták.