Termékkereső

Kérdezze szakembereinket!

Magunkról

Magunkról

"Az étel legyen a gyógyszered, ne a gyógyszer az ételed" – már Hippokratész ókori tudós is ezt tanácsolta. Helytelen étkezési szokásaink miatt egyre gyakoribbá válnak az egészségügyi problémák.

írta: Batizi Tamás

Nem csak a rendszertelen étkezés, de az élelmiszeripar fogyasztót megvezető reklámjai és a sok adalékanyagot tartalmazó, „kozmetikázott“, konyhakész, gyorséttermi termékek is tehetnek róla. Talán nem véletlen, hogy az elhízással, szív- és érrendszeri, illetve kiválasztási problémákkal járó megbetegedések közel 70 százaléka a táplálkozással szorosan összefügg. Ha egészségesen étkezünk, valószínűleg úgy is élünk és nem a gyógyszergyártókat gazdagítjuk.

Barátaim egyre gyakrabban fordulnak hozzám olyan kérdésekkel, hogy „mit ehetek biztonsággal“, „mit kerüljek, mert kockázatos“, igaz, hogy a virsliben szárított vérplazma, szójaliszt és egészségre káros nitrites pácsó van“? Eleinte tanácsokat adtam a konkrét termékek kapcsán, de hamar rá kellett jönnöm, hogy ha mi magunk, a vásárlók nem figyeljük az élelmiszercímkén a szavatossági időt és az összetételt, azaz nem tudatosan cselekszünk, nincsen értelme a felvilágosításnak. Hogy mi az egészséges és mi a kockázatos? Ezek megválaszolása nem könnyű. Számtalan állatkísérlet eredménye, a fogyasztók között tapasztalt daganatos vagy emésztési, netán allergiás megbetegedések mind arra figyelmeztetnek: igenis vannak veszélyek!

Mi úgy gondoljuk, van megoldás. Szemléletet kell váltani és felnyitni a szemeket, hogy rajtatok, családtagjaitokon keresztül eljusson minél szélesebb réteghez az a sok hasznos információ, mely segíthet a döntésben. Nem azt mondjuk meg, egyetek-e füstlit vagy kenhető margarint. Mi csak azt javasoljuk, milyen szempontok alapján válasszatok. Tudjátok azokat az alapigazságokat, ami felett nem lehet szemet hunyni, valamint ismerjétek a gyártói oldal fortélyait.

Nos, ami rajtunk múlik, megtesszük. Elkötelezett kollégáim górcső alá veszik a kereskedelmi forgalomban kapható termékeket. Esik itt szó müzliről, tej- és húskészítményekről, sőt a portálon praktikus reform ételrecepteket is találtok. De ami a legfontosabb: vettük a bátorságot, és szakemberek segítségével felállítottunk egy szubjektív értékelési rendszert, mely alapján pontozzuk a termékeket. Nagyon nehéz határvonalat húzni az egészséges és a kockázatos között, nyilván sokan vitatják is majd a megállapitásainkat. Reméljük, mégis segít a tájékozódásban.

Jó egészséget és élvezetes ételeket!