Termékkereső

Kérdezze szakembereinket!

Egészséges receptek // Birsdzsem dióval

Birsdzsem dióval

Molyhos birsek üldögélnek a fűben, s a többi még ott hintázik az ágon, az októberi szélben. Csak arra várnak, hogy kosárba gyűjtsük őket, s azután birsalmasajttá szelídülve, kompóttá lényegülve vagy dzsemmé komponálva, friss, idei dióval gazdagítva üvegekben várják a hideg a napokat…

írta: Halmos Monika

Hozzávalók:2 kg birsalma, 50 dkg cukor, 1 db citrom, 20 dkg dió, üvegenként késhegynyi tartósítószer

A birsalma molyhos héját dörzsöld le, majd alaposan mosd meg. Tisztítsd meg, a magházat és a hibás részeket vágd ki, de ne hámozd meg. Tedd párolórácsra és saját gőzében párold puhára. Törd át, add hozzá a cukrot, a citrom levét, és lereszelt sárga héját, s végül a dióbelet. Lassú tűzön, szüntelenül kevergetve 10 percen át főzd – vigyázz, könnyen odakap! Forró töltsd üvegekbe, a tetejére szórj késhegynyi tartósítószert, és az üvegeket gondosan zárd le. Szárazgőzben hagyd őket hűlni.

Séfünk tippje: idei, friss dióval a legfinomabb!

Halmos Mónika