Termékkereső

Kérdezze szakembereinket!

Egészséges receptek // Sütőtökös cipó

Sütőtökös cipó

A téli esték egyik slágere a sült tök. Ha mégis megmarad belőle egy-egy szelet, kár volna hagyni kárba veszni. Lehetne belőle töltelék palacsintába, vagy illatos fűszerekkel elegyítve felfújttá változva kerülhet az asztalra. Vagy olykor sülhet szép, aranysárga cipó, különleges ízzel, a szemnek és a gyomornak is tetszőn…

írta: Halmos Monika

Hozzávalók: 1 szelet (kb. 10 dkg) sült tök, 45 dkg tönkölybúza-liszt, 1-1,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 2 evőkanál méz, csipetnyi só és reszelt citromhéj, a tetejére: 1 tojássárgája, 5 dkg tökmag

 A tök húsát kapard ki a héjából, s a többi hozzávalóval együtt tedd dagasztógépbe – vagy kézzel - 15-20 perc alatt dagaszd meg. A szépen kidolgozott tésztát letakarva keleszd a kétszeresére, majd oszd 6 egyenlő részre. Két tenyered közt gömbölyítsd szép cipócskákká, majd helyezd őket sütőpapírral borított tepsire. A tetejét kend le vízzel kikevert tojássárgájával, majd éles késsel húzz rá egy-két csinos hasítékot. Szórd meg tökmaggal, s pihentesd 10-15 percig. Végül előmelegített sütőbe téve 180 fokon 20-25 perc alatt süsd szép aranysárgára. A kész cipócskákat rácsra téve hagyd kihűlni. A sütőtökös tészta kenyérsütő gépben is megsüthető.

Pékünk ötlete: egyszer kipróbálhatod csipetnyi őrölt fahéjjal és szegfűszeggel fűszerezve is!

Halmos Mónika