Termékkereső

Kérdezze szakembereinket!

Organikus // Vigyázat! A bioterméket is hamisítják!

Vigyázat! A bioterméket is hamisítják!

Az ökológiai gazdálkodásban nem használnak műtrágyát, veszélyes, mérgező növényvédőszereket, és az is biztos, hogy a termény nem génmódosított fajtából, hibridből származik. A biotermesztés kétségtelen előnyeiből és hasznából azonban a piac lelkiismeretlen szereplői is jussot akarnak.

írta: Bohus Anita

Ezért fordul elő, hogy hiába tudjuk, mit emelnénk kosarunkba, a boltok polcai előtt tanácstalanul állunk. A bio, biológiai, ökológiai, öko és organikus feliratot ugyanis előszeretettel orozzák el olyan gyártók, melyeknek messze nincsen közük a minősített gazdálkodáshoz és az egészséges táplálkozáshoz. Hogyan ismerhető fel a hamisított bio?

Nem minden ökotermék, ami drága, és nem is feltétlenül drágább, ami egészségesebb – figyelmeztet Roszik Péter, a Biokontroll Hungária Kht. ellenőrző és tanúsító szervezet ügyvezetője. Egyre több élelmiszerre aggatják az öko vagy bio jelzőt, noha csak szigorú ellenőrzésen és több éves procedúrán átesett termelő kaphat tanúsítványt. Jogos használója tehát igen nagy anyagi és lelkiismereti áldozatot hoz, illetve többlet munkát fordít azért, hogy végül azon gazdákhoz tartozzon, akiknek szermaradvány mentes, vitamindús terméke nyugodt szívvel adható akár kisbabáknak is.

Egyes profitéhes multi, de némely sufniban működő magánvállalkozás is a lehető legolcsóbb alapanyagból (adalékokkal kozmetikázva) állítja elő konyhakész termékeit. Az élelmiszerek versenyében azonban nem csak az alacsony ár, de a minőség is meghatározó. A gyártók, forgalmazók ezzel tisztában vannak és ezt ki is használják: akár tudományosnak ható latin megnevezéssel (lásd élőflórás joghurt készítmények), akár a „bio“ előtag odabiggyesztésével a fogyasztóban azt a képzetet keltik, hogy az a bizonyos élelmiszer egészségesebb a többinél. Mert hát az érthetetlen, de annál megfoghatatlanabb Bifidus kultúra emésztést segítő hatását orvosi vélemény támasztja alá, a bioról meg köztudott, hogy ellenőrzött, szigorú kritériumoknak megfelelő gazdaságból származik, azaz megbízhatóan vegyszermentes.

Miből tudjuk, hogy a választott termék valóban bio és nem csak visszaélnek a tanúsított termesztés hírnevével? Az Európai Unióban, így hazánkban is jogszabály írja elő, mikor használható a „bio“ vagy hivatalosan „ökológiai“ jelölés az élelmiszereken és takarmányokon, aki tehát félrelép, az szabálysértést követ el. A bio élelmiszerek címkézésére ugyanazok az előírások érvényesek, mint általában, vagyis jelölni kell a termék nevét, összetételét, szavatosságát, gyártóját, illetve ezen túl a „bioságának“ jellemzőit – magyarázta Roszik Péter. Biotermékről beszélhetünk, ha a bio összetevők aránya 95-100 százalék között van, ha ez csak 70-94 százalék, akkor a címke csak utalhat az öko tartalomra, a bio vagy öko jelző használata már ebben az esetben is a fogyasztó megtévesztése. Ennél alacsonyabb arányú  bio tartalomnál erre hivatkozni sem szabad. Az átállási termék jelöléssel ritkábban találkozhatunk. Ezt akkor használják, amikor a gazda még nem kapta meg az ökológiai tanúsítványt, mert nem telt le az előírt  mintegy három éves átállási idő, amig a termőföld „kitisztul“ a vegyszermaradványoktól, de már legalább egy éve megkezdte a biogazdálkodást.

A biotermék címkéjén minden esetben szerepelnie kell az utolsó termék-előállító folyamatot végző ellenőrző szervezet kódszámának (HU-ÖKO-01 vagy HU-ÖKO-02) és magyar termékeken a nevének is. Ha piacon, címkével nem jelölt ömlesztett terméket például zöldséget, gyümölcsöt válogatunk, ott címke helyett az árukísérő bizonylat és a termék megnevezését tartalmazó „minősítő tanúsítvány“ alapján győződhetünk meg az eredetről. Ha igazán biztosra szeretnénk menni, érdemes a vásárlást ellenőrzött bioboltokban és biopiacon kezdeni, és itt is körültekintőnek lenni, mert kizárólag bioterméket forgalmazó üzlet ma még alig van Magyarországon.

Bohus Anita