Termékkereső

Kérdezze szakembereinket!

Hírek // Dioxin a Mozzarellában!

Dioxin a Mozzarellában!

Több olasz Mozzarella sajtgyártó termékeiben mutattak ki határérték feletti dioxint egy monitoring program keretében végzett vizsgálatnak köszönhetően – értesült a Magyar Élelmiszer-biztonsági hivatal az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelzési rendszerén keresztül.

forrás: vg.hu

A kifogásolt sajtokat csak az olasz piacon hozták forgalomba, külföldön nem értékesítették. Olaszországban évek óta monitoring program keretében vizsgálják az élelmiszerek dioxin- és dioxinszerű PCB-tartalmát. E megelőző célzatú program bevezetése azt követően vált szükségessé, hogy a Nápolytól északra fekvő Campania tartomány farmjairól származó tejből készült termékekből az olasz hatóságok több alkalommal mutattak ki dioxint határérték feletti mennyiségben. A program keretében legutóbb 130 Mozzarella sajtgyártó termékeit vizsgálták, és összesen 26 esetben a sajtok dioxin-, illetve dioxinszerű PCB-tartalma meghaladta a megengedhető uniós határértéket. A sajtgyártás alapanyagául szolgáló tejet a kifogásolt előállítóknak 83 tejtermelő szállította.

részletek