Termékkereső

Kérdezze szakembereinket!

Egészséges receptek // Sonkás kenyér

Sonkás kenyér

Hogyan lakathatunk jól egy kisebb családot sonkás szendviccsel, ha 6 dkg sonkánk van? E rejtélynek a kulcsát nem a matematikakönyvek agyafúrt feladványainak eredményei közt kell keresni! Egyszerűen elolvasni az alábbi receptet, s máris szinte ott érezzük szánkban az oly csábító ízeket! Nem csak akkor foghatunk hozzá, ha sonka szűkében vagyunk…

írta: Halmos Monika

Hozzávalók: 30 dkg rétesliszt, 25 dkg finomliszt, 6 dkg főtt, füstölt sonka, 2,5 dkg élesztő, 1 kiskanál só, 1 evőkanál cukor, 2-2,5 dl kefir, 1 kiskanál kenyérfűszer

A főtt füstölt sonkát vágd apróra, majd a többi hozzávalóval együtt tedd dagasztógépbe. 15-20 perc leforgása alatt dagaszd meg. Letakarva keleszd a kétszeresére. A megkelt tésztát lágyan gyúrd át, formázd hosszúkásra, s tedd egy sütőpapírral bélelt formába. Sós vízzel kend meg a tetejét, s hagyd pihenni 20 percig. Végül tedd előmelegített sütőbe, és 180 fokon 45-50 perc alatt süsd ropogósra. A formából kiemelve, rácson hagyd hűlni.

(Csak úgy zárójelben: tarkaborssal és brandyvel őrjített vajjal mindenképpen ki kell próbálni…)

A viszonylag kis mennyiségű sonka kitűnő ízt ad a kenyérnek. Kenyérsütő gépben is megsüthető!

Tipp: Ez a kenyér kiválóan alkalmas maradék felhasználására, s bármilyen füstölt hús szóba jöhet a sonka helyett, csak legyen igen apróra vagdalva!