Termékkereső

Kérdezze szakembereinket!

Tanácsadás

Élelmiszer összetevők

kérdezte: Helena2 | 2008-08-04 13:46

Kérdés: Tisztelt Asszonyom/Uram!

Az Önök által ismertetett termékleírások között találkoztam azzal a ténnyel, hogy egyes termékek esetében az E160 adalékanyagot pozítív tulajdonságként, más termék esetében pedig negatívumként tüntetik fel. Ez elvileg egy természetes adalékanyag, illetve az E330 (citromsav) is, mint negatív összetevő szerepel. A fogyasztó mi alapján dönthet így, hogy melyik élelmiszer nem jelent veszélyt a számára?
Válaszukat előre is köszönöm!

Válasz: Kedves Olvasónk!

Elnézést kérek a lassú reagálásért.
Az E 160 számmal színezékeket jelölnek. E160a-tól 160f-ig többek között ide sorolják a likopint, a kapszaicint, a béta-karotint és az anattót. Ezeket természetes anyagokból vonják ki.
Azt tudni kell, hogy E-számmal olyan anyagokat jelölnek, amelyeket önmagukban nem fogyasztunk. Mindegyikük valamilyen fizikai és/vagy kémiai átalakításon esett át. Az iparilag feldolgozott élelmiszerekben különböző technológiai funkciókat (színezék, állományjavító, emulgeátor stb.) töltenek be. Egészséges tápláléknak egyikük sem minősül.
Nem emlékszem, hogy valamelyiket is pozitív tulajdonsággal ruháztam volna fel, ha mégis, akkor az csak a béta-karotin (E160a (ii)) lehetett. A béta-karotin az A-vitamin provitaminja. Ennek lehet pozitív tulajdonsága, ha az élelmiszerbe kifejezetten vitaminként adagolják, de ha színezékként, akkor nem tartalmazza azt a kontrollált mennyiséget, amely akár hasznos lehet. Azért inkább azt ajánlom, hogy ezt a vitamint is inkább természetes formában pótoljuk: sárgarépából, narancsból stb.
A citromsavat biotechnológiai úton, génmanipulált mikroorganizmusok segítségével állítják elő, főképp az Aspergillus niger nevű penészgomba segítségével. Akik penészgomba allergiában szenvednek nem is sejtik, hogy a citromsavat tartalmazó termékektől is megbetegedhetnek. A citromsav nagy mennyiségben az üdítőitalokban fordul elő, ezért ezeknek az italoknak a túlzott fogyasztása (ráadásul cukorral együtt) fogszuvasodást okozhat.
A legújabb szakirodalomban a kutatók már nem csak arról számolnak be, hogy milyen negatív hatása lehet egy-egy adalékanyagnak, de egyre inkább arra is figyelmeztetnek, hogy egyelőre nem vizsgált, ismeretlen a különböző adalékanyagok együttes hatása.
Mi éppen abban szeretnénk segíteni, hogy feltérképezzük az üzletben kapható élelmiszerek adalékanyag-tartalmát és ez alapján soroljuk öt kategóriába. Az olvasó eldöntheti, hogy mi az, amiből nyugodt szívvel fogyaszthat és mi az, aminek a fogyasztását érdemes csökkenteni, esetleg teljesen kiiktatni az étlapról.