Termékkereső

Kérdezze szakembereinket!

Tanácsadás

Diétás kakaopor

kérdezte: gyulanagy | 2008-01-24 22:42

Kérdés: Canderel kakaópor fogyasztása cukorbetegeknek milyen mennyiségben ajánlható? Megfelel-e a diabetikus előirásoknak?

Válasz: Kedves Kérdezőnk!

Az élelmiszercímke szerint a CANDEREL kakaópor 40 százalékkal kevesebb energiát tartalmaz, mint a hagyományos instant kakaóporok. A termék kakaópor, polidextróz, búzarost, lecitin, édesítőszer (aszpartám 0.9 g/100 g kakaópor) és vanília aroma felhasználásával készült, hozzáadott szacharózt és glükózt nem tartalmaz.
Az aszpartámmal (E 951) kapcsolatban felhívjuk a figyelmet, hogy táplálkozás-tudománnyal foglalkozó szakemberek hosszútávú fogyasztását kockázatosnak tartják. Az édesítő a tápcsatornába jutva aszparaginsavra, fenil-alaninra és metanolra bomlik. A fenil-alanin aminosavat bontó enzim genetikai okok miatt hiányozhat a szervezetből, az ilyen, fenolketonureának nevezett betegségben szenvedőknél biztosan, de egészséges embereknél is gyakran előfordul idegrendszeri mellékhatás. Amerikában szédüléssel, fejfájással, emlékezetkieséssel, lehangoltsággal járó tüneteket jegyeztek fel, de feltételezik, hogy tartós fogyasztásakor hányinger, hasi fájdalom, kiütés, alvászavar, légzési nehézség, zsibbadás, szorongás, bőrviszketés vagy a homályos látás is kialakulhat. Az EU Élelmiszer-biztonsági Hivatalának Élelmiszer Tudományi Bizottsága (EFSA Scientific Committee on Food) valamint a FAO/WHO Élelmiszer Adalékanyag Szakértő Bizottsága (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives) az aszpartám megengedhető napi beviteli szintjét (Acceptable Daily Intake /ADI/) 40 mg/testtömeg kg-ban állapította meg. Egy 60 kg tömegű ember tehát napi 2400 milligrammot is megehet nagyobb kockázat nélkül. Ha aznap más aszpartám tartalmú terméket nem fogyaszt, több mint 200 gramm CANDEREL kakaóporból készíthet kakaót, persze az összesen fogyasztható kalóriatartalmat a szakorvos írja elő.
A lehangoló eredmények ellenére a cukorbetegek kénytelenek szintetikus édesítőkhöz nyúlni. Ezek közül az ártalmatlanabbak közé tartozik a szorbit (E 420), a mannit (E 421), a maltit (E 965) és a xilit (E 967).