Termékkereső

Kérdezze szakembereinket!

Tanácsadás

Szívbarát margarin

kérdezte: zoltgy | 2007-12-22 14:04

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!
Mítől szívbarát egy margarin, ha az is hidrogénezett? Inkább a mérsékelt vajfogyasztás az egészségesebb?
Köszönöm válaszát

Válasz: Kedves Kérdezőnk! Elnézést kérünk a kicsit késői válaszért. A margarin lehetséges egészségügyi veszélyeiről megoszlanak a vélemények. Még orvosi körökben sem egyértelmű, hogy a koleszterin miatt "tiltólistára" tett természetes vajat kiválthatja-e a hidrogénezett, telített növényi zsír, a margarin. Több dietetikus úgy tartja, hogy a szervezet számára idegen kémiai anyagok és eljárások (telített kötések, adalékok egyidejű használata: színezék, tartósítószer és savanyúságot szabályozó anyagok) tartós fogyasztása káros lehet az egészségre. A margarinban nincsen koleszterin, ezért szívbarátnak titulálják, ugyanakkor a szívinfarktus kialakulásáért leginkább felelős telített zsírsavaktól az sem mentes, hiszen mesterségesen keményítik az olajat.